Історична та етнографічна спадщина – частина сталого
розвитку туризму на Буковині
HERITAGE
MIS-ETC Code: 829

Фестиваль гірських професій в Україні

2017/10/22


20-21 жовтня 2017 р. у селі Мигове Вижницького району вперше відбувся  Міжнародний фестиваль гірських професій, який об’єднав представників із Франції, Польщі, а також Чернівецької, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

За словами представників французької делегації, Міжнародний фестиваль гірських професій засновано у 1994 році у Франції та проводиться почергово у місті Шамбері (Франція) та країні, яка має гірські території. Попередньою країною, яка проводила фестиваль, була Румунія, 2016-го року він відбувся у Франції. Тоді участь у ньому вперше взяла Україна, якій і передали почесне право підготувати й провести такий фестиваль.

Яскравим початком фестивалю став показ моделей Вижницького коледжу прикладного мистецтва, народні танці у виконанні вихованців Вижницької школи мистецтв. Відтак на учасників заходу чекала насичена та цікава програма. Зокрема, засідання круглого столу, панельні дискусії, змагання гірських рятувальних загонів. Також представники делегацій мали змогу скуштувати карпатські чаї, познайомитися з виробниками екологічно чистої продукції, переглянути продукцію арт-мистецьких студій та надавачів туристичних послуг, побувати на майстер-класах та переглянути виставки-продаж майстрів народної творчості.

В рамках Фестивалю відбувся круглий стіл на тему «Туризм - як чинник економічного розвитку регіону: кращі практики, віхи, перспективи». Багато уваги було приділено транскордонним проектам, які реалізуються на теренах Буковини в рамках програми «Румунія-Україна-Республіка Молдова». Зокрема, про це йшлося у виступах Тетяни Татарчук (директор Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування), Марії Порчук (керівника Чернівецького бізнес-центру), Жанни Бучко (доцента Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича). Керівник туристично-інформаційного центру Катерина Стражир розповіла про роботу центру, який нещодавно відрили у Вижниці.

Учасники круглого столу обговорили питання розвитку гірських територій, туристичної привабливості, стану та перспектив розвитку інклюзивного туризму в Україні тощо. Під час панельних дискусій обговорено Стратегію розвитку Карпатського регіону та розширення співпраці з ЄС.

Голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук подякував всім, хто долучився до участі у цьому фестивалі та висловив переконання, що круглі столи, дискусії та конференції дадуть змогу налагодити партнерські стосунки між представниками органів влади, фахівцями гірських професій, обмінятися досвідом щодо гірських ремісничих професій. На завершення першого фестивального дня на учасників чекала фольклорна програма «Гуцульські забави».