Історична та етнографічна спадщина – частина сталого
розвитку туризму на Буковині
HERITAGE
MIS-ETC Code: 829

Чернівці святкують 605 річницю

2013/10/08


Перша субота жовтня традиційно стала знаменною датою для всіх мешканців і гостей м. Чернівці. Цього року чернівчани відсвяткували День міста 5 жовтня, а святкування призначене було на перші вихідні жовтня, а саме на 5-6 жовтня. Хоча, були організовані численні заходи, які почались реалізовуватись ще в кінці вересня, а саме: легкоатлетичні змагання «Буковинська миля» (29 вересня), тиждень історії рідного краю та міста (30 вересня-4 жовтня), міський етап Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Моє рідне місто»  (1-7 жовтня),  медична акція «Перевір своє здоров’я» (4 жовтня). Всі ці події відіграли свою роль в підготовці населення до нових заходів та подальшого святкування 605-річчя мальовничого міста Чернівці. 
5-6 жовтня були організовані ряд заходів та різного роду подій для всіх верств населення, яке проживає в Чернівцях чи знаходяться тут проїздом, але готові розділити радість святкування із мешканцями цього «маленького Парижу».  
Здавна територія сучасного м. Чернівці характеризувалась високим коефіцієнтом багатоетнічності та мультикультуралізму, але одночасно показувала і високі показники у співіснуванні різних культур, обрядів та традицій. Мабуть тому, буковинська мальовничість передається через організовані заходи, які включають: покладання квітів на могили Почесних громадян міста, голів міської ради, флеш-моб «605 прапорців» від студентської молоді міста, книжкова виставка-ярмарок «Книжковий світ Буковини», містечко розваг для дітей, весільний парад, свято ковалів за участю представників ковальської майстерності, благодійний ярмарок від Фонду «Подаруй дитині життя».
Як і в попередні роки кожна площа міста перебрала свою особисту тематику. Цьогоріч у містечку майстрів, що традиційно розгорнулося на площі Турецької криниці у дні святкування 605-річчя Чернівців, була зареєстрована рекордна кількість учасників та відвідувачів, що включала гостей не лише з сусідніх областей, а й представників міжнародних делегацій. Тут же було організоване свято національних кухонь, були представлені українська, румунська, молдавська, єврейська, індійська та італійська кухні.  
Центральна площа святкувала у дусі хлібопекарської майстерності, адже саме тут відбулось свято «Буковинський завиванець», на якому були представлені шедеври хлібопекарського мистецтва. Смачні тістечка, духмяні короваї та запашний хліб зачаровував буковинський дух та занурював у атмосферу святкування. 
Якщо ж Центральна площа зачаровувала своїми триповерховими короваями, то на Театральній площі можна було здійснити подорож у часі до мальовничого квіткового краю із раритетними автомобілями минулого століття, що стало можливим за рахунок проведених тут виставок квітів та ретроавтомобілів. А площа Філармонії стала дитячою зоною міста, де звучали влучні жарти клоунів та щирий сміх дітвори.
Соборна площа, в свою чергу, стала прототипом «великої вуличної поліклініки», так як тут відбулась соціальна акція «Місто Здоров’я», де чернівчани отримали консультації від медичних фахівців.
А святкування 605-річчя міста Чернівці завершилось живим концертом та святковим феєрверком.