Історична та етнографічна спадщина – частина сталого
розвитку туризму на Буковині
HERITAGE
MIS-ETC Code: 829

ОГОЛОШЕННЯ ДЛЯ ПРЕСИ

Новий туристичний проект реалізують на Буковині

Бюджет проекту — понад п’ятнадцять мільйонів гривень

 

Марина КОРПАН

 

Проект «Історична та етнографічна спадщина – частина сталого розвитку туризму Буковини» (HERITAGE), MIS-ETC Code 829 планують реалізувати на території Чернівецької області та Сучавського повіту Румунії. Загальний бюджет проекту складає 1 474 463,00 євро (еквівалент у грн. – 15 526 095,39), у тому числі бюджет на реалізацію проекту Чернівецьким національним університетом – 934 466,00 євро (еквівалент у грн. – 9 839 926,98). Реалізація проекту триватиме протягом двох років з 17 травня 2012 року до 16 травня 2014 року. Від старту і до цього часу українські та румунські партнери вже витратили близько 90 тисяч євро, 40 та 50 тисяч відповідно.

– Бюджет проекту – більше 15 мільйонів гривень, а до 90 відсотків фінансування здійснюється за рахунок Євросоюзу, – розповів один із координаторів проекту Іван ВОРОТНЯК. – Основна ціль – це покращення і розвиток інфраструктури. Для цього ми підвищимо туристичну привабливість прикордонних територій Чернівецької області та Сучавського повіту. Реалізуємо проект до 16 травня 2014 року.

Проект реалізується Чернівецьким національним університетом у партнерстві із Сучавським університетом «Штефан чел Маре» у рамках Спільної Операційної Програми Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013 та має на меті розвиток туристичної інфраструктури шляхом підвищення привабливості прикордонних територій.

– Для нас це не питання, а мета. Ми будемо прагнути виконати всі заплановані заходи у визначені терміни, - зауважив ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан МЕЛЬНИЧУК.

Як розповідають представники ректорату навчального закладу, основними з труднощів у реалізації проекту є певні відмінності у Законодавстві України і Євросоюзу, що потребує постійного узгодження. Але це, запевняють, не гальмуватиме роботу.

Буковинці України та Румунії наразі працюють над реалізацією частини запланованих заходів паралельно. Створення Інформаційно-комунікаційних центрів, проведення етнографічних експедицій зі збору інформації про історичні та етнографічні об’єкти відбуватиметься і в Чернівцях, і в Сучаві. Натомість Музей історичної та етнографічної спадщини відкриють лише у Чернівцях, Сучава матиме тільки його філію. Тримовний (українська, румунська, англійська) етнотуристичний журнал випускатимуть також тільки в Україні, хоч представники румунської проектної команди включені до складу редколегії. Проте до всіх цих результатів проекту ще далеко, а найшвидше можна сподіватися на запуск сайту проекту, теж тримовного.

Як розповів координатор проекту зі сторони України Іван Воротняк, вигоду від проекту отримають мешканці прикордонних територій, туристи, культурні та освітні заклади, а також туристичні організації.

– Внаслідок проведення заходів у рамках проекту буде підвищено рівень освіченості населення Чернівецької області про історично-етнографічний потенціал регіону, - зауважив І. Воротняк. - Порцію заробітку отримають також заклади культури, освіти та туристичні організації.


Публікацію можна знайти та прочитати в газеті "Молодий Буковинець" від 25-26.01.13 (№10, С.9)

Назад